03

ноември

2024

София

Национален Дворец на Културата

Билети

Музика за  филмите

«Кръстникът»,«Имало едно време в Америка», «Добър, лош, зъл», «La Piovra», «Le Professionel» и други...

В изпълнение на Симфоничния оркестър:
«Симфониета  София».
Диригент
- Марчело Рота (Италия)
Солисти- Лудовико Фулчи, Нело Салца,
Сузана Ригачи
(Италия)

Билети

Историята на Енио Мориконе и Нино Рота.

Днес Енио Мориконе и Нино Рота с право се смятат за икони на световната филмова музика. Шоуто, посветено на тяхното творчество, ще представи най-важните етапи от кариерата на двамата композитори, от емблематични песни от 60-те години до мелодии, писани за филми на Серджо Леоне и създадени за Холивуд.

Билети

Изпълнители

МАРЧЕЛО РОТА

Завършва консерваторията «А. Вивалди» в Александрия с клас по валдхорна и академията «Кижана» в Сиена с клас по оркестрово дирижиране. След като дебютира със Симфоничния оркестър на RAI в Торино, Марчело работи в престижни концертни зали в цяла Европа от 1995 г. насам. Той дирижира известни оркестри по света. Марчело Рота работи в Ла Скала няколко сезона.
А от 2004 г. е главен гост-диригент на Чешкия национален симфоничен оркестър.Сред известните солисти, които акомпанираше, са Рoстропович, Герингас, Рампал, Кири Те Канава и много други.Специално място в биографията на артиста заема участието в концерта на Андреа Бочели и Пармския симфоничен оркестър  Тосканини в Болоня, на който присъства папа Йоан Павел II.
Големият оперен репертоар на известния диригент включва музика от Росини, Верди, Пучини, Доницети – общо повече от четиридесет произведения. Работата на Маестрото печели заслужен успех сред публиката и критиците.

СУЗАНА РИГАЧИ

Шведската певица от италиански произход получава музикалното си образование в консерваторията «Луиджи Керубини» във Флоренция. Тя стана световноизвестна благодарение на вокалния съпровод на музиката на Мориконе към филмите на Серджо Леоне «Добрият, лошият, злият», «Имало едно време в Дивия запад», «Пълна шепа динамит». Ригачи е участва в множество концерти на живо по целия свят. Оперната дива пее на шест езика и работи в престижни оперни театри и концертни зали.
Вокалистката си сътрудничи с престижни оркестри от цял свят. През 2011 г. Ригачи участва във фестивала в Санремо. През лятото на същата година изнася самостоятелен концерт In Canto Cinema. Програмата включва музикални хитове от световноизвестни филми. От 2001 г. Сузана е гост-звезда на концерти и записи на музика на Енио Мориконе, а от 2020 г. е специален гост на Музикалния Оскар.

ЛУДОВИКО ФУЛЧИ

Завършил е Консерваторията «Сanta. Чечилия» с пиано и Консерваторията «Личинио Рефиче» във Фрозиноне. През 1987 г. започва кариерата си в областта на филмовата музика. Първо като пианист и кийбордист, а след това и като аранжор. Работи с големи италиански композитори, за да създаде саундтраци към филми.
Фулчи има в репертоара си над 100 филма, към които е аранжирал и редуцирал мелодии. От двехилядната си сътрудничи с Енио Мориконе, като участва активно в създаването на всички саундтраци на композитора.
Освен това той участва в концертната дейност на ненадминат майстор. Лудовико съчетава своята «класическа» дейност с кариера на джаз музикант, свирейки в световноизвестни групи.

Нело Салца

 Учи свирене на тромпет в Консерваторията «Санта. «Чечилия» в Рим. Започва кариерата си в оркестъра на театър Сан Карло в Неапол, след това работи в Операта на Рим. Днес той е първият тромпетист на Националната академия на Санта Чецилия, Регионалния оркестър на Тоскана и Националния симфоничен оркестър на RAI. Преподава в Консерваторията в Неапол. През 2021 г. на фестивала в Сан Ремо Salza изпълнява произведения, посветени на паметта на Енио Мориконе, с когото си сътрудничи от 1984 г. Заедно записват 250 саундтрака.
През 1997 г., в тандем с Никола Пиовани, той записва саундтрака към филма «Животът е прекрасен» и получава Оскар за него. Нело участва в записа на песента на Мориконе «La Lettera di Lincoln» за филма «The Abominable» Осем от Тарантино. Песента спечели наградите Оскар и Златен глобус за най-добър оригинален саундтрак.

МАРЧЕЛО РОТА

Марчело работи в престижни концертни зали в цяла Европа от 1995 г. Той дирижира оркестрите на Сан Карло в Неапол, Театро Масимо в Палермо, Енти Арена във Верона, Италианския национален оркестър, Швейцарско-италианската филхармония и оркестъра на Мюнхенската държавна опера.

СУЗАНА РИГАЧИ

Шведската певица от италиански произход получава музикалното си образование в консерваторията «Луиджи Керубини» във Флоренция. Тя стана световноизвестна благодарение на вокалния си акомпанимент към музиката на Мориконе за филмите на Серджо Леоне «Добрият, лошият и грозният», «Имало едно време на Запад» и «Пълна шепа динамит».

ЛУДОВИКО ФУЛЧИ

Завършва консерваторията на Санта Чечилия по пиано и консерваторията Licinio Refice във Фрозиноне. През 1987 г. започва кариерата си във филмовата музика. Първо като пианист и клавирист, а след това и като аранжор. Работи с големи италиански композитори, за да създава саундтраци за филми.

Нело Салца

Учи свирене на тромпет в Консерваторията на Санта Чечилия в Рим. Започва кариерата си в оркестъра на Театро Сан Карло в Неапол, след което работи в Операта в Рим. Днес той е първият тромпетист на Националната академия на Санта Чечилия Регионалния оркестър на Тоскана и Националния симфоничен оркестър RAI.

Билети

Концерт с театрална душа

Програмата ще ви позволи не само да чуете на живо творбите на ненадминати майстори, но и да направите уникално емоционално пътешествие през вълните на творчеството на Рота и Мориконе, в което вечните теми се преплитат с вътрешния свят на творците. Идеен вдъхновител на проекта е световноизвестният диригент Марчело Рота. Музиката от филмите се изпълнява от солисти, останали в историята на италианското и световното кино: Нело Салца (тромпет), Лудовико Фулчи (пиано), Сузана Ригачи (сопран). Под безупречното ръководство на маестро Мориконе те са изнесли повече от 500 концерта по целия свят.

Билети

03

ноември

2024

София

Национален Дворец на Културата

Билети

Музика за  филмите

«Кръстникът»; «Имало едно време в Америка»; «Добър, лош, зъл»; «La Piovra», «Le Professionel» и други...

В изпълнение на Симфоничния оркестър:
«Симфониета  София»
Диригент- Марчело Рота (Италия)
Солисти- Лудовико Фулчи, Нело Салца,
Сузана Ригачи
(Италия)

Билети