07

novembar

2024

BEOGRAD

Sava Centar Beograd

karte

Muzika za filmove

«Kum»; «Bilo jednom u Americi»; «Dobar, loš, zao»; «Hobotnica», «Profesionalac» i drugi

Izvodi Simfonijski orkestar «Beograd solisti»
Dirigent
- Marcello Rota (Italija)
Solisti- Ludovico Fuci, Nelo Salza,
Susanna Rigacci
(Italija)

karte

Priča Ennio Morricone i Nino Rota

Danas se Ennio Morricone i Nino Rota sa pravom smatraju ikonama svetske filmske muzike. U emisiji posvećenoj njihovom stvaralaštvu biće predstavljene najvažnije etape karijera dvojice kompozitora, od kultnih pesama šezdesetih do melodija pisanih za filmove Sergio Leone-a i kreiranih za Holivud.

karte

Izvođači

MARCELLO ROTA

Diplomirao je na Konzervatorijumu A. Vivaldi u Aleksandriji sa klasom francuskog roga i na Akademiji Kijana u Sijeni sa klasom orkestarskog dirigovanja. Nakon što je debitovao sa Simfonijskim orkestrom RAI u Torinu, Marćelo od 1995. godine radi u prestižnim koncertnim salama širom Evrope. Dirigovao je poznatim svetskim orkestrima. Marcello Rota je radio u La Skali nekoliko sezona. A od 2004. je glavni gostujući dirigent Češkog nacionalnog simfonijskog orkestra.
Među poznatim solistima koje je pratio su Rastropovich, Geringas, Rampal, Kiri Te Kanava i mnogi drugi. Posebno mesto u biografiji umetnika zauzima učešće na koncertu Andrea Bocelli-a i Toskaninijevog simfonijskog orkestra iz Parme u Bolonji, kojem je prisustvovao papa John Paul II. Veliki operski repertoar čuvenog dirigenta obuhvata muziku Rossini, Verdi, Puccini, Donizetti – više od četrdeset dela ukupno. Maestrovo delo je dobilo zasluženi uspeh u javnosti i kritičarima.

SUSANNA RIGACCI

Švedska pevačica italijanskog porekla stekla je muzičko obrazovanje na Konzervatorijumu Luiđi Kerubini u Firenci. Svetsku slavu stekla je zahvaljujući vokalnoj pratnji Morikoneove muzike u filmovima Sergio Leone-a «Dobar, loš, zao», «Bilo jednom na Divljem zapadu», «Šaka dinamita». Rigacci je učestvovala na brojnim koncertima uživo širom sveta.
Operska Diva peva na šest jezika i radi u prestižnim operskim kućama i koncertnim prostorijama.Pevaćica sarađuje sa prestižnim orkestrima širom sveta. 2011. godine Rigacci je učestvovala na festivalu u Sanremu. U leto iste godine održava solistički koncert U Santo Sinema. Na programu su muzički hitovi iz svetski poznatih filmova.
Od 2001. godine Suzana je gostujuća zvezda na koncertima i snimcima muzike Ennio Morricone, a od 2020. je specijalna gošća na dodeli Muzičkog Oskara.

LUDOVICO FULCI

Diplomirao je na klaviru na Konzervatorijumu Svete Sicilije i na Konzervatorijumu Lićinio Refiće u Frozinoneu. Godine 1987. započeo je karijeru u oblasti filmske muzike. Prvo kao pijanista i klavijaturista, a potom i kao aranžer. Radi sa velikim italijanskim kompozitorima na stvaranju filmskih zvučnih zapisa. Fulci u svom iskustvu ima više od 100 filmova na koje je aranžirao i redukovao melodije.
Od dve hiljadete sarađuje sa Ennio Morricone, aktivno učestvuje u stvaranju svih kompozitorovih zvučnih zapisa. I pored toga, učestvuje u koncertnim aktivnostima nenadmašnog majstora. Ludovico kombinuje svoju «klasičnu» aktivnost sa karijerom džez muzičara, svirajući u svetski poznatim bendovima.

NELLO SALZA

Studirao je sviranje trube na Konzervatorijumu Svete Sicilije u Rimu. Karijeru je započeo u orkestru pozorišta San Karlo u Napulju, zatim je radio u Rimskoj operi. Danas je prvi trubač Nacionalne akademije Svete Sicilije, Regionalnog orkestra Toskane i Nacionalnog simfonijskog orkestra RAI. Predaje na Konzervatorijumu u Napulju. 2021. godine, na festivalu u Sanremu, Salza izvodi dela posvećena sećanju na Ennio Morricone, sa kojim sarađuje od 1984. Zajedno su snimili 250 zvučnih zapisa. Godine 1997. u tandemu sa Nikola-om Piovani snimio je muziku za film «Život je lep» i za to je nagrađen Oskarom.
Nello je učestvovao u snimanju Morikoneove pesme «Linkolnovo pismo» za film «Podlih Osam» Quentin-a Tarantino. Pesma je osvojila Oskara i Zlatnog globusa za najbolju originalnu muziku.

MARCELLO ROTA

Marcelloradi u prestižnim koncertnim dvoranama širom Evrope od 1995. godine. Dirigovaoje orkestrima San Karla u Napulju, Teatra Masimo u Palermu, Enti arene uVeroni, Italijanskog nacionalnog orkestra, Švajcarsko-italijanske filharmonijei Orkestra Minhenske državne opere.

SUSANNA RIGACCI

Švedskapevačica italijanskog porekla stekla je muzičko obrazovanje na KonzervatorijumuLuiđi Kerubini u Firenci. Svetski poznata je postala zahvaljujući vokalnojpratnji Morikoneove muzike za filmove Sergio Leone-a «Dobar, loš i zao», «Bilojednom na Divljem zapadu» i «Šaka dinamita».

LUDOVICO FULCI

Diplomiraoje klavir na Konzervatorijumu Svete Sicilije i na Konzervatorijumu Lićinio Refićeu Frozinoneu. Karijeru u filmskoj muzici započeo je 1987. godine. Prvo kaopijanista i klavijaturista, a potom i kao aranžer. Radi sa velikim italijanskimkompozitorima na stvaranju zvučnih zapisa za filmove.

NELO SALZA

Studiraoje sviranje trube na Konzervatorijumu Svete Sicilije u Rimu. Karijeru jezapočeo u orkestru Teatra San Karlo u Napulju, zatim je radio u Operi u Rimu.Danas je prvi trubač Nacionalne akademije Svete Sicilije, Regionalnog orkestraToskane i Nacionalnog simfonijskog orkestra RAI.

karte

Koncert sa pozorišnom dušom

Program će vam omogućiti ne samo da uživo čujete dela neprevaziđenih majstora, već i da napravite jedinstveno emotivno putovanje kroz talase stvaralaštva Rota i Morricone, u kome se večne teme prepliću sa unutrašnjim svetom stvaralaca. Idejni inspirator projekta bio je Marcc Rota, svetski poznati dirigent. Muziku iz filmova izvode solisti koji su ušli u istoriju italijanske i svetske kinematografije: Nelo Salza (truba), Ludoviko Fulći (klavir) Suzana Rigaći (sopran). Pod besprekornim vođstvom maestra Morikonea, održali su više od 500 koncerata širom sveta.

karte

07

novembar

2024

BEOGRAD

Sava Centar Beograd

karte

Muzika za filmove

«Kum»; «Bilo jednom u Americi»; «Dobar, loš, zao»; «Hobotnica», «Profesionalac» i drugi....

Izvodi Simfonijski orkestar «Beograd solisti»
Dirigent
- Marcello Rota (Italija)
Solisti- Ludovico Fuci, Nelo Salza,
Susanna Rigacci
(Italija)

karte